Onderzoek: Leven na geweld, tegen vrouwen met een beperking

De Vereniging Inclusie Nederland doet mee aan een internationaal project naar geweld tegen vrouwen met  een beperking.  Kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking zijn heel vaak slachtoffer van geweld. Het gaat hierbij om fysiek geweld, seksueel misbruik maar ook psychologisch geweld, zoals klein houden; verwaarlozing, vrijheidsbeperking, het ontkennen van rechten, het wegnemen van zeggenschap en de mogelijkheid eigen keuzes te maken; het ontnemen van kansen, bijvoorbeeld om te leren en financieel misbruik.

Uit buitenlands onderzoek weten we dat kinderen met een verstandelijke beperking drie tot vier keer vaker geweld meemaken dan kinderen zonder een beperking. Hoe het is bij volwassenen met een beperking is niet precies utigezocht, maar aangenomen wordt dat ook zij veel vaker slachtoffer zijn van geweld.

Er is in Nederland wel onderzoek gedaan naar seksueel geweld.  Dat Nederlandse onderzoek laat zien dat twee derde van vrouwen met een beperking (weleens) slachtoffer is van seksueel geweld. Dat kan varieren van ongewenst intiem aanraken tot verkrachting. In deze figuur zie je een vergelijking tussen vrouwen en mannen met een beperking vergeleken met vrouwen en mannen algemeen.

 

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur

makkelijklezenuitleg

Makkelijk te lezen brochure over Inclusie Nederland