Ervaringsdag VN Panels 19 mei 2016

Op 21 januari heeft de Tweede Kamer besloten om het “verdrag voor de rechten van personen met een handicap” van de Verenigde Naties (VN-verdrag) te bekrachtigen. De Eerste Kamer behandelt het VN-verdrag op dit moment. We verwachten dat ratificatie 1 juli 2016 een feit is. Als u de discussie heeft gevolgd, heeft u begrepen dat gemeenten een “lokale inclusieagenda” op moeten stellen. Wat nu? Wat is dat? Wat moet er op die agenda staan? Dit zijn vragen die u nu waarschijnlijk bezighouden.

Onze organisaties zijn betrokken bij experimenten met VN panels in de gemeenten Tynaarlo, Winsum en Oldambt. Panels groepen burgers met verschillende beperkingen die op eigen kracht in hun omgeving er voor willen zorgen dat iedereen mee kan doen. Anders gezegd, willen zij de toegankelijkheid van onze samenleving vergroten. Zij bieden zich aan als gevraagd of ongevraagd gesprekspartner voor diegenen die hun ervaringsdeskundigheid kunnen gebruiken. http://www.vnverdragwaarmaken.nl/vnverdragwaarmaken/vn-panels-in-positie

Op donderdag 19 mei organiseren wij een gelegenheid om van panelleden, betrokkenen en initiatiefnemers te horen wat de ervaringen met de VN panels tot dusver zijn. U bent van harte welkom om aan te sluiten. En met al deze verzamelde deskundigheid gaan we u natuurlijk ook helpen met uw lokale inclusie agenda. De gemeente Westerveld is deze dag uw gastheer. Lees hier de uitnodiging. 

 

 

Het VN verdrag is levensbreed en vestigt het recht op toegankelijkheid van alle aspecten van het leven. Het beperkt zich dus niet tot de mogelijkheid om een gebouw te betreden. Ook toegang tot onderwijs, je stem uit kunnen brengen bij verkiezingen, het hebben van betaald werk, met een geleidehond overal naar binnen kunnen, begrijpelijke informatie, van A naar B kunnen reizen, ……. vallen allemaal onder het begrip toegankelijkheid.

Waar nu te starten met het ontwikkelen van een Lokale inclusieagenda? In onze visie luister je dan naar de mensen die het betreft. Enerzijds respecteert men dan het VN verdrag. In de Algemene Verplichting no.3 staat namelijk dat we bij het maken van plannen afstemmen met mensen met een beperking. Anderzijds geeft dit de garantie dat dan aan dingen wordt gewerkt die de betrokkenen het belangrijkst vinden. Is een VN panel een werkbare vorm om te luisteren naar mensen met een beperking en is de inclusieagenda daarmee onder handbereik?

U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Hebt u geen internet of e-mail dan kunt u zich aanmelden via06-21878297. Mocht u de uitnodiging in MS Word willen ontvangen zonder opmaak dan kunt u dat ook via dit emailadres laten weten. Verdere informatie over het programma en de aanmelding vindt u in de bijlage.

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur

FacebookTwitterLinkedIn