Bijeenkomst Ondersteuning: gunst of recht?

Het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, beschrijft wat algemene mensenrechten betekenen voor mensen met een handicap. Op de borrelbijeenkomsten van vereniging Inclusie Nederland zijn regelmatig sprekers die in gesprek gaan met bezoekers over wat mensenrechten in de dagelijkse praktijk betekenen. Zo ook mei 2015 op de bijeenkomst in Amsterdam met Assadaaka, Onbeperkt Oost en Platform Gehandicapten Zuidoost waar bezoekers in gesprek gingen met vertegenwoordigers van het stadsbestuur over mensenrechten.

Vrijheid van meningsuiting, vrijheid een gezin te stichten, te mogen gaan en staan waar je wilt, recht op werk naar keuze, bestaanszekerheid, recht op onderwijs; pakken dat soort rechten anders uit voor burgers met een handicap dan voor mensen zonder? Ja, was de conclusie; het pakt zeker anders uit. Gaan en staan waar je wilt, is voor rolstoelers vaak een illusie. Recht op onderwijs lijkt te worden geschonden zodra een school een leerling met een handicap weigert. Bestaanszekerheid is er wel maar de procedure voor het aanvragen van sociale voorziening voelt als onrecht als de aanvragers het gevoel krijgen te moeten bedelen. Dan wordt het recht op aanpassing gevoeld als een gunst waarvoor de ontvanger dankbaar en nederigheid moet tonen.

Nederland heeft als een van de weinige lidstaten van de Europese Unie, het VN verdrag voor rechten van personen met een handicap, dat in 2007 werd getekend, nog altijd niet ingevoerd. 

bijeenkomst Inclusiened, Assadaaka, Onbeperkt Oost, Platform Gehandicapten Zuid Oost, mei 2015. foto: Ronald Blonk.

foto's: Ronald Blonk, PLatform Gehandicapten Zuid Oost

 

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur

FacebookTwitterLinkedIn