Projecten

Profiel Regionale Trekker Friesland: Pieter Licht

100 0476 min5Wie ben je?

Ik ben Pieter Licht en woon in Koarnjum. Ik ben 67 jaar en ik lijd al 25 jaar aan diverse chronische ziektes. Waardoor ik fysiek steeds meer belemmeringen ervaar en regelmatig last heb van pijnaanvallen.  Ik ben de regionale trekker van het project VN-ambassadeurs versterken elkaar voor de Provincie Friesland.

Waarom ben je VN-ambassadeur geworden?

Door mijn toenemende invaliditeit ontdekte ik dat de maatschappij niet is ingericht voor mensen met een beperking. De samenleving vindt het lastig om met mensen met een beperking om te gaan en om hen als volwaardige medeburgers te beschouwen. Het VN-verdrag gaf mij een handvat om hierover in gesprek te gaan met bedrijven en instellingen. Het VN-ambassadeurschap was een logisch gevolg hierop.

Wat doe je in jouw eigen omgeving om het VN-verdrag te implementeren

Ik probeer met zoveel mogelijk personen in de regionale politiek, ambtenaren, bestuurders van bedrijven en particulieren in gesprek te gaan om hen bewust te maken van het bestaan van mensen met een beperking en de beperkingen die door hen onbewust worden opgelegd. In het algemeen bemerk je dat  meer bewustwording ontstaat en beweging op politiek niveau alsmede pogingen tot oplossingen in het bedrijfsleven wat fysieke toegankelijkheid betreft.

Hoe gaat het in jouw regio met de implementatie van het VN-verdrag?

Redelijk goed voor zover ik het nu kan overzien. Dit stoelt op amendementen in het provinciaal bestuur op het gebied van aanbesteding openbaar vervoer en bijna alle Friese gemeenten en de Provincie hebben inmiddels een ambtenaar die zich met inclusie bezig houdt.   

Wat is het beste voorbeeld uit jouw regio over de implementatie van het VN-verdrag?

Het opzetten en continueren van een netwerk van Provincie, alle gemeenten en werkgroepen in Fryslân teneinde ervaringen, ideeën en oplossingen over de implementatie van het VN-verdrag te delen. Inmiddels is de tweede bijeenkomst gepland op 2 mei a.s., mits dat mogelijk is geien de corona-problematiek.

Wat wil je in jouw regio bereiken met het project VN-ambassadeurs versterken elkaar?

Door elkaar als VN-ambassadeurs te (leren) kennen in de grotere regio hopen we het gevoel van “alleen” te zijn als VN-ambassadeur op te heffen. Het is een kans om van elkaars ervaringen te leren en om deze in de eigen Provincie toe te passen. Samenwerken helpt ons ook om sterker te staan in het contact met de Provinciale Staten door als regio Fryslân op te kunnen treden.

Wat kunnen mensen komende tijd verwachten in jouw regio vanuit het project?

Op de eerste plaats het werven van VN-ambassadeurs in delen van Fryslân waar nog geen VN-ambassadeur is. Daarnaast door dit voorjaar een eerste kennismakingsbijeenkomst te organiseren waarin ook wordt gekeken naar de behoeften van de ambassadeurs qua informatie, samenwerking of eventueel cursussen.

Wat wil je VN-ambassadeurs in je regio meegeven?

“Wie de kleine stap niet eert, is de grote niet weerd.”

 Pieter Licht is te bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 058-2570479

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur

FacebookTwitterLinkedIn