Tynaarlo gaat inclusief

De Drentse gemeente Tynaarlo wil alleen nog toegankelijk bouwen en gebruikt standaard het handboek toegankelijkheid. De gemeente stimuleert particuliere bouwers met subsidies om ook toegankelijk te bouwen. Dit bouwbeleid is een van de uitkomsten van het besluit van de gemeenteraad in 2014 om voortaan systematisch te werken aan inclusie voor mensen met een beperking. Een ander belangrijk onderdeel van het nieuwe inclusie beleid was het instellen van een VN-panel van ervaringsdeskundigen. Dit VN-panel, dat bestaat uit een groep van rond 15 personen met een beperking helpt actief mee met nadenken over en uitvoeren van een lokale inclusie-agenda.

Tynaarlo is een dorpsgemeente in de kop van Drenthe, 18 dorpen, 3 kernen: Zuidlaren, Eelde-Paterswolde en Vries, 34.000 inwoners. Al in 2014 pakte de gemeenteraad het thema “inclusie” aan met een initiatiefvoorstel dat leidde tot de instelling van een panel met mensen die tot kwetsbare doelgroepen behoren. Inmiddels heeft Tynaarlo twee jaar ervaring met een Lokale Inclusie Agenda en in het bijzonder met de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen daarbij.

Bij aantreden van het nieuwe college in 2018 stond de raadsvergadering in het teken van eerste evaluatie van deze Inclusie Agenda en verzocht de raad om het inclusiebeleid verder aan te scherpen. Zo werd eind 2018 een visienota op inclusie bekrachtigd.

Op 11 april dit jaar vond de bijeenkomst “Tynaarlo gaat inclusief!” plaats, met als doel de Inclusie Agenda meer nadrukkelijk te verbinden met inwoners en organisaties in de lokale samenleving. Dat heeft bijvoorbeeld opgeleverd dat ondernemers de koppen bij elkaar steken om in de kernen te gaan voorzien in vindbare, openbare en toegankelijke toiletvoorzieningen. Belangrijk voor de gastvrijheid, ook voor toeristen.

Op de bijeenkomst werd vanuit verschillende invalshoeken duidelijk gemaakt dat het met geldende regels, mogelijkheden en dienstverleningscontracten erg lastig is om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen. Dat wordt meegenomen in het nieuwe participatiebeleid. Binnen de gemeente is nu ook veel aandacht voor bewustwording van diversiteit. De website van de gemeente is toegankelijk gemaakt en er vindt onderzoek plaats naar knelpunten om meer kinderen binnen de gemeente naar school te kunnen laten gaan.

Meer weten over Tynaarlo? Bel eens met Jeroen Veltheer: 06-21878297

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur

FacebookTwitterLinkedIn